fbpx
Select all categories
{{ channel.title }}

Menu

Stybar, de dronken man en vijf Afrikaanse vrouwen

Soigneur Tekst Soigneur Gepubliceerd 14 September 2015

De blauwe hesjes staan al netjes op een rij. Over een uur is de finish, de plekken zijn reeds ingenomen. Een paar camera’s liggen op de grond, als handdoeken op stoelen bij het zwembad aan de Cote d’Azur. Ze geven aan dat de plek bezet is. Ik moet er om lachen, al doe ik er vaak genoeg aan mee. De fotografen met de blauwe hesjes zijn rang 3 van de 4 in de Tour. Groen is de top, de jongens van l’Equipe en onder andere AFP horen daarbij. Die staan bij lijn 1. Net als de gele waar er maar een paar van zijn. De volgende lijn is voor blauw en wit mag er dan ook nog bij. Er is altijd te weinig plek en het is continu wringen voor een goede spot.

Vandaag niet. Ik heb geen zin in geduw voor een beeld waar er meer van zijn. Bij het passeren van het laatste 300m punt viel mij een appartementencomplex op. Dat is mijn doel. Als ik mijn collega’s nog even spreek voordat ik mijn onderneming start, moet ik op mijn tong bijten om niet te vertellen wat ik ga doen. Ik zeg ze gedag en loop rustig naar appartementencomplex. In het raam zitten vijf Afrikaanse vrouwen, twee hoog en een meter van het parcours. De zon staat gunstig. Dit moet hem worden. “Allo?” roep ik naar boven. “C’est possible pour moi aussi?” Ik wijs naar het raam. De vrouwen kijken elkaar aan, beginnen hard te lachen en druk in het Frans met elkaar te praten. Na een minuutje roept en gebaart mamma om om te lopen en aan te bellen.

1J1B8813 lores

Het ontvangst is warm en gastvrij. Ik word bij het raam in de woonkamer neergezet. De dames zelf zitten met 5 op het bed in een kamer ernaast. Ze hangen met zijn allen uit het slaapkamerraam. De woonkamer is een zooitje, maar het kan me niet boeien. Ik zit hier goed. Af en toe gluurt er een dame om het hoekje, maar verder laten ze me met rust. Het zicht is mooi, dus laat de renners maar komen. Camera’s instellen en beslissen welk beeld ik zeker wil hebben. Met zo’n aankomst verwacht ik een groepje van 15 die sprinten om de overwinning.

De adrenaline begint te stromen. De renners komen eraan. Ik schiet mijn foto’s en het is Stybar die wint. Snel bedank ik de dames en ga terug naar beneden, de kust is veilig. Met een glimlach loop ik terug naar de perszaal. Wat een belevenis weer…

En de foto? Voila

Gerelateerd bericht

Zdeněk Štybar Ambitieuze crosser

Tot dit jaar kenden we Zdeněk Štybar (11 december 1985) toch vooral als veldrijder. De Tsjech uit Stříbro werd in die discipline twee keer ...