fbpx
Select all categories
{{ channel.title }}

Menu

Lege benen en een vol hart

Chasing the Sunset Tekst Chasing the Sunset Gepubliceerd 14 December 2020

Extreem zware en bovendien lange fietstochten: monsterritten steken massaal de kop op. Steeds meer fietsers lijken bizarre uitdagingen aan te gaan die bijna te mooi klinken om waar te zijn. Maar waarom? Wat is de aantrekkingskracht van het langeafstandsfietsen? Over kilometervreters, helse beproevingen en intens geluk.

Menig fietser kent het gevoel aan het einde van een seizoen of aan het begin van een nieuw jaar: een onbestemd verlangen, een hunkering naar avontuur, de neiging om grenzen te verleggen. Na de nodige trainingsritten en koffierondjes in de bekende omgeving, is het tijd voor iets nieuws. Verandering van spijs doet ten slotte eten.

Het is een mooi moment voor het stellen van een nieuw doel, iets om naartoe te werken met frisse motivatie en een flinke dosis focus. Een nieuw doel is immers goed voor de moraal. Het is fijn om iets hebben om voor te trainen en naar uit te kijken. Het avontuur lonkt! Waar de een zich inschrijft voor een gran fondo of een koers, plant de ander voor zichzelf een monsterrit.

Chasin’ the Sunset is een exclusief bucketlist wielerevenement voor fanatieke wielrenners en vindt plaats van 24 juni tot en met 26 juni 2021. Samen met je teamgenoot fiets je in drie dagen van Kapellen (België) naar Saint-Leonard-de-Noblat (Frankrijk), met drie loodzware etappes van elk 300 kilometer. De ultieme uitdaging, waarbij je je grenzen verlegt en maar 1 doel hebt: elke dag samen finishen vóór zonsondergang. Lukt het jullie? Dan hebben jullie Chasin’ the Sunset succesvol volbracht!

Het afgelopen jaar leek het een heuse trend te zijn en zag je ze veel voorbij komen op sociale media en Strava: de ultralange fietstochten van honderden kilometers lang, in sommige gevallen zelfs meerdere dagen achter elkaar. De organisatoren van Chasin’ the Sunset sprongen in op deze trend door een bucketlist wielerevenement op te zetten waarbij je in tweetallen op avontuur gaat tussen zonsopgang en zonsondergang. Grenzen verleggen is het sleutelwoord: in drie loodzware etappes van elk driehonderd kilometer fiets je van het Belgische Kapellen naar het Franse Saint-Leonard-de-Noblat. Cruciaal detail: jij en je fietsmaat moeten elke dag samen finishen voor zonsondergang om het avontuur succesvol te volbrengen. 

Zo’n ultralang fietsavontuur is alleen weggelegd voor zij die van extremen houden. Een uitdaging voor de echte kilometervreters, voor avonturiers pur sang. Uitdagend? Zeker! Pijnlijk? Absoluut! Maar het is op zijn minst even gedenkwaardig. Al fietsend zul je je tijdens de route van België naar Frankrijk verbazen over de steeds veranderende, maar wonderbaarlijke landschappen, nieuwe, prachtige wegen, maar bovenal over je eigen kunnen.

De meeste fietsers kunnen hun eerste honderd kilometer rit nog herinneren. Bij het ophalen van deze herinneringen gaat het dan vaak over afzien, maar ook over het overwinningsgevoel. En dat smaakt naar meer. Het is een gevoel dat verslavend is. Bij een enkeling begint daar de liefde voor het langeafstandsfietsen te branden. Nieuwe uitdagingen worden aangegaan, waarbij steeds opnieuw meer kilometers worden verslonden, grenzen worden overschreden en persoonlijke records aan flarden worden gescheurd. Het avontuur begint voor hen immers daar waar de comfortzone eindigt. En dat je buiten je comfortzone zal treden tijdens een monsterrit is een zekerheid. Dat is waar het om draait bij uitdagingen als Chasin’ the Sunset.

Het maken van lange tochten betekent jezelf op de proef stellen, zowel fysiek als mentaal. Urenlang kilometers vreten gaat je niet in de koude kleren zitten. Het vergt een ijzeren conditie, stalen dijen en een immense portie wilskracht. Drie lange dagen op de fiets doorbrengen is mooi, maar tegelijkertijd een helse beproeving. Hoe getraind je ook begint aan zulke fietsritten, het is een ware uitputtingsslag op je lichaam. Gaandeweg zal het zadel steeds minder lekker zitten, zullen je benen het zwaarder en zwaarder krijgen, zal je je eetlust verliezen en zal de vermoeidheid toeslaan. Het wordt zwaar en het gaat pijn doen.

Juist op de momenten dat het fysiek moeizaam gaat, wordt de rit voornamelijk een mentale uitdaging. Vermoeidheid, honger, tegenslag: het zijn allemaal aspecten die je gaat tegenkomen tijdens zulke ultra uitdagingen. Je zal je gaan afvragen waar je aan begonnen bent, en vooral wáárom. Dat is een cruciaal moment; dan krijgt de mentale strijd namelijk de overhand. Als het dan tussen de oren niet goed zit, kun je het schudden. Dan wordt het heel lastig om de rit succesvol te voltooien. Stug doorgaan is de enige optie. Het is een kwestie van de knop omzetten en gedachteloos blijven trappen.

Ride, eat, sleep and repeat

Niet voor niets is fietsen voor veel mensen een manier om hun hoofd leeg te krijgen. Al peddelend kun je lekker uitwaaien en volledig tot jezelf komen. Je gaat terug naar de essentie, naar de basis: het enige wat moet tijdens een lange rit is fietsen, eten en slapen. Ride, eat, sleep and repeat, maar dan de extreme variant ervan. Alles wat daar niet aan bijdraagt, mag je even laten voor wat het is. Je leeft eventjes in je eigen bubbel: de fiets, de weg en jij.

Ondanks alle fysieke ongemakken en mentale worstelingen is ultrafietsen aantrekkelijk voor een steeds grotere groep fietsers. De beloning voor het afzien is namelijk groot. Je kunt nog zo diep moeten gaan, achteraf blijkt het dat altijd waard. Misschien juist omdát het zo zwaar was. Dat is het mooie van lange ritten: je daagt jezelf uit en tilt jezelf naar een hoger niveau, ook al gaat dat soms gepaard met pijn. Langeafstandsfietsen gaat gepaard met persoonlijke ontwikkeling. Je leert jezelf beter kennen en weet hoe je met moeilijke situaties (op de fiets) moet omgaan.

Er is niets mooier dan fietsen van zonsopgang tot zonsondergang. Enigszins gespannen klik je je schoenen in je pedalen en zet je navigatie aan in het ochtendgloren. Langzaam komt de zon op en zie je de wereld ontwaken. Je kunt je vergapen aan het landschap, terwijl de ochtendnevel optrekt. Het grote avontuur is begonnen. Ervaren en genieten op weg naar je eindbestemming is het belangrijkste. Kijk om je heen. Neem de steeds veranderende landschappen en uitzichten in je op. Wees bewust van de prachtige nieuwe wegen en paden die je ontdekt, de natuurgebieden die je doorkruist en de onbekende klimmen die je bedwingt. Probeer de oncontroleerbare omstandigheden zoveel mogelijk los te laten. Ja, het zal misschien regenen, je zult mogelijk lekrijden en er zullen waarschijnlijk omleidingen of afgesloten wegen zijn. Dat is vervelend, dat gaat tijd kosten, maar let it be. Het zijn slechts kleine hobbels op de weg. Keep your eyes on the prize.

Inschrijven al mogelijk vanaf €1249 p.p. Leuk dat je interesse hebt in Chasin’ the Sunset! We bieden een onvergetelijke ervaring aan die je in twee smaken kan beleven, afhankelijk van je eigen voorkeuren. Uiteraard kun je kiezen voor ons Premium Package, waar we naast een volledig verzorgde ervaring op de fiets ook zorgen voor goede slaapplaatsen, maaltijden (ontbijt en diner) en massages in het hotel. Wil je Chasin’ the Sunset combineren met je eigen verblijfsopties, bijvoorbeeld omdat je supporter(s) ook meereizen richting Saint Leonard de Noblat, dan kan dat natuurlijk ook. In dat geval bieden wij het Race Package aan.

Gevoelens van euforie, onoverwinnelijkheid en trots doen je de dieptepunten en tegenslagen tijdens de rit bijna vergeten. Je hebt iets voor elkaar gekregen dat voor veel mensen onmogelijk lijkt. Je hebt bewezen dat je lichaam en hoofd in staat zijn tot iets waarvan het overgrote deel van de mensheid denkt dat het niet kan. Dat gevoel van succes werkt verslavend. Je creëert zo op de fiets je eigen succeservaring, een succes dat grotendeels afdwingbaar is. Het enige waarvoor je moet zorgen is dat de controleerbare omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn. Dat betekent voldoende eten en drinken meenemen, je materiaal in orde hebben, een mooie route op je navigatie zetten en eventueel een of meerdere fietsmaten meevragen.

Een beetje gezelschap doet namelijk wonderen. Samen met een metgezel wordt het overwinnen van lange afstanden een stuk dragelijker. Er is altijd iemand om mee te praten, iemand die je uit de wind kan houden, iemand die je een peptalk kan geven als je er doorheen zit, maar bovenal iemand om de ervaring mee te delen. Ze zeggen niet voor niets teamwork makes the dream work. Samen deelnemen aan lange fietstochten verbroedert. Je hebt samen een episch avontuur doorstaan, samen hoogtepunten gevierd en dieptepunten verwerkt. Jullie zijn vanaf nu verbonden door een onvergetelijke herinnering.

Ultrafietsen is een avontuur. Het zal soms niet gaan zoals verwacht of gehoopt: je zult voor (onaangename) verrassingen komen te staan en er zullen onvoorzien uitkomsten zijn. Het hoort er allemaal bij. De pijn, de tegenslag en de vermoeidheid moet je op de koop toenemen. Als de finish eenmaal in zicht is, is er alleen nog het gevoel van euforie en intens geluk. De finish is een overwinning op jezelf. Je benen zijn leeg, je hoofd is leeg, maar je hart is vol na het voltooien van je monsterrit.

Zin gekregen in een monstertocht? Check chasinthesunset.com