fbpx
Select all categories
{{ channel.title }}

Menu

Demarrage

Soigneur Tekst Soigneur Gepubliceerd 01 October 2014

Prachtig woord. Demarrage. Naar het Franse démarrage, wat zoveel betekent als ‘de trossen losgooien zodat het schip kan vertrekken’. Prachtig om naar te kijken ook. De demarrage zet alles in gang. Gooit een koers open. Niki Terpstra verklapte in de vorige Soigneur het geheim van de perfecte timing. ‘Demarreer als je kapot zit, anderen zitten dat dan immers ook.’

De daad – het demarreren – kent vele verschijningsvormen. Je kunt het snedig doen, splijtend, of juist droog. Je kunt getelefoneerd demarreren. Of dubbel. Je kunt uit iemands hol kletsen. Jumpen. Erop en erover gaan. Of ervantussen muizen*.

Hoe het ook gebeurt: waar gedemarreerd wordt, wordt gekoerst. Jens Voigt maakte er zijn handelsmerk van. Hij deed het overal ter wereld, op ieder terrein, op ieder moment. En stal zo de harten van vele wielervolgers wereldwijd. In de Tour van dit jaar toonde de afzwaaiende Duitser ons – op de valreep van zijn wielerpensioen – nog een nieuwe variant. In de eerste etappe door Engeland fingeerde hij interesse voor een naderende tussensprint. Hij zette aan, kwam als eerste over de getrokken lijn, en trok vervolgens volkomen onverwacht nog eens krachtig door, ondertussen twee jonge Fransmannen verbouwereerd achterlatend. En weg was hij. Het bracht hem de bolletjestrui voor een dag. Maar bovenal veel lof voor zijn vondst. De schijnbewegingdemarrage van Voigt, een maas in de wielerwet, op intuïtie gevonden door een sluwe oude Duitser.

Het werd een dag zoals we Voigt het liefst zagen. Koersen met een leeuwenhart. In de aanval tot het bittere einde. In deze editie komt de vader van zes aan het woord met zijn observaties, opgedaan tijdens zijn indrukwekkende carrière. Auf Wiedersehen Jens, gooi de trossen los en blijf – samen met vrouw en kinderen – ongelimiteerd demarreren. Tot je niet meer kunt.

 

Soigneur

 

 

 

Gerelateerd bericht

Observaties Jens Voigt (Deel 2 van 2)

Jens Voigt (43) heeft na zeventien jaar als profrenner en evenveel deelnames aan de Tour de France een punt gezet achter zijn carrière. De ...