fbpx
Select all categories
{{ channel.title }}

Menu

In the Dutch Mountains

Soigneur Tekst Soigneur Gepubliceerd 30 June 2015

Varsseveld, Venray, Amersfoort of Groningen, niet de beste plekken op aarde voor de wieg van een klimmer. Hier, in het platste land ter wereld, komt de weerstand van de wind. Hier staan ‘stoempen’ en ‘waaiers’ aangekruist in het Wielerwoordenboek van de Jonge Renner. Eindeloos ploeteren door uitgestrekte polders. Over langgerekte dijken en stormvloedkeringen. We zoeken ons schamele klimvertier op die paar heuvels die ons land rijk is, of noodgedwongen op viaduct of begroeide vuilnishoop.

Nederlandse bergen, het is een contradictio in terminis. En toch. Ook deze Tour – met start en climax in Nederland – is er weer een voor de klimmers. Tussen de Grand Départ in Utrecht en de beslissing twintig dagen later boven op ‘onze’ Alpe wordt vuurwerk van de buitencategorie verwacht.

We dromen weg en zien waaiers richting Neeltje Jans. Een coup. Het peloton op de kant. We dromen verder weg en zien demarrages op Alpe d’Huez. Klimmers uit het Laagland, alleen op kop. Weggesprongen in één van de legendarische bochten van oud-winnaars. Van Kuiper, Winnen, Rooks of Theunisse, of die van Zoetemelk. Zegevieren op de top. Zij weten hoe het voelt. Zij weten hoe het moet. Zij weten dat het kan.

Onze dromen zijn mooi, hoog in the Dutch mountains.